Spröjs eller inte på ett fönster

20 maj 2021 william eriksson

Vill man ha tag i fönster spröjs är det inte så enkelt som man tror. Det finn självklart mycket att välja på även på denna marknad. Det handlar som vanligt om design och pris. Ju fler som designar fönster desto mer får konsumenten att välja på. Det kan vara både bra och frustrerande. Här finns det  många olika förslag att välja mellan https://klarfonster.se/fonster/bondgardsfonster.

Det kan vara en riktigt bra ide att bara sätta in spröjs i sina gamla fönster istället för att byta dem. Det fungerar ju om man bara vill lyfta husets utseende lite och inte göra allt för stora ekonomiska ingrepp. Är fönstren för gamla och spruckna gör man bättre i att byta ut allt. Själva spröjsen har ingen annan funktion än att det uttrycker bilden av huset på ett lite annorlunda sätt. Det handlar alltså om att få en helt ny stil på huset utan att göra stora förändringar.

 

   

Fönstrets historia

De första fönstren var inget annat än ett hål i väggen. Här kunde man titta ut, spana efter främlingar eller vänner som väntades och få in lite luft. Blev det för mycket blåst in genom gluggen lade man helt sonika en djurpläd som täckte för hålet. Idag har fönstret liknande funktion men man använder sig ofta av fönstren för att få in ljuset. Djur pläden har ersatts av glas och från början var det ett glas, sedan kom tvåglasfönster och därefter treglasfönster.

Fönster kan vara infattade i olika material. Bly är ett material som använts för att göra infattningar av glas. Därefter kom spröjsen. På tidigt 1900-tal kom jugendinspirerade fönster med många spröjs. Det är vanligt att fönster i kyrkor har färgats med olika pigment för att ge ett annat sken. Man kan även se att de är gjorda i mosaik eller målade av någon konstnär. 

Fler nyheter