Relining – framtidens lösning för ditt avlopp

15 augusti 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Har du nyligen blivit husägare? Att köpa ett hus är en spännande händelse, men det kan även komma med oväntade överraskningar. Speciellt i äldre fastigheter, där rörsystemen kan bära på årtionden av slitage. Men tack vare innovativa lösningar som relining, behöver inte dessa utmaningar vara överväldigande.

En introduktion till relining

Relining, även känt som rör-i-rör-teknik, är en process där befintliga rörsystem renoveras genom att infoga en ny liner inuti dem. Istället för att gräva upp och ersätta gamla rör, skapar denna teknik i princip ett nytt rör inuti det gamla, återställande dess funktion och integritet.

Varför relining?

Ekonomisk lösning

För många husägare kan kostnaden för att gräva upp och byta ut hela avloppssystemet vara överväldigande. Relining erbjuder ett mer ekonomiskt alternativ, med mindre arbetskraft och färre materialkostnader.

Mindre störande

Ingen gillar ljudet av tunga maskiner i flera veckor. Relining kan ofta slutföras på mycket kortare tid, vilket minimerar störningen för dig och dina grannar.

Miljöaspekten

Med mindre grävarbeten minskar risken för skada på närliggande ekosystem. Dessutom bidrar minskningen av avfallsmaterial till en lägre miljöpåverkan.

Relining

När är det dags att överväga relining?

Frekventa avloppsproblem

Om du ständigt upplever problem med ditt avlopp, som till exempel långsamt flöde eller återkommande stopp, kan det vara dags att titta närmare på dina rör.

Märkliga ljud eller luktar

Om du hör bubblande ljud eller känner dålig lukt från dina avlopp kan det vara tecken på problem som relining kan åtgärda.

Gammalt rörsystem

Om du vet med dig att ditt hus har rör som är flera decennier gamla och inte har genomgått något större underhåll, kan det vara läge att överväga relining.

Vad du kan förvänta dig av reliningprocessen

Grundlig bedömning

Det första steget i reliningprocessen är en noggrann bedömning av dina rörsystem, oftast med kameraundersökning, för att avgöra skadans omfattning.

Förberedelser

Innan relining kan påbörjas, rensas och förbereds rören för att säkerställa en ren yta för den nya linern att fästa på.

Läs mer här: https://pipereliningsyd.se/

Fler nyheter