Lönar det sig alltid att installera bergvärme?

16 maj 2022 Lily Hansen

editorial

Det går att göra stora energibesparingar genom att installera bergvärme, särskilt om man byter från direktverkande el. Men också den som går från fjärrvärme till bergvärme kan spara en slant. 

Installationen är dessutom då hyfsat enkel eftersom man kan använda samma vattenfyllda element som man hade till fjärrvärmen. Genom att byta till bergvärme gör man också gott för miljön eftersom det är en förnyelsebar energikälla.

Kostnaden för att installera en bergvärmepump kan ofta upplevas som hög, men det beror på att man också måste borra en energibrunn för att få upp värmen. Trots detta lönar det sig ändå alltid att installera en bergvärmepump. Särskilt om man är ett lite större hushåll eller en bostadsrättsförening som har en lite högre konsumtion av energi. Men det finns bergvärmepumpar i alla storlekar, för små och stora hus, bostadsrättsföreningar och industrier. Här är ett exempel på ett företag som erbjuder bergvärmepumpar i olika storlekar: https://varmepumpsteknik.se/varmepumpar/bergvarme/

 

Installera bergvärme

 

Smarta tips för den som ska installera bergvärme

Funderar man på att installera bergvärme bör man först se över fastighetens eventuella energiläckage och rätta till dessa. Det kan handla om att täta fönster och dörrar eller att montera speciella munstycken i kök och badrum för att inte slösa med varmvatten. Konsumtionen av värme och varmvatten avgör vilken typ av bergvärmepump man ska ha och hur stor denna ska vara. Vilket i sin tur påverkar priset då en mindre bergvärmepump också kostar mindre.

Det lönar sig också ofta att jämföra priser mellan olika försäljare av bergvärmepumpar. Detta gör man enklast genom att ta in offerter från några olika företag. Smidigast är också att välja ett företag som även installerar och servar bergvärmepumpar och som erbjuder en helhetslösning. Då vet man vem man ska ringa om det skulle uppstå problem med bergvärmepumpen och man slipper problemet med olika företag som skyller på varandra.

Fler nyheter