Lättare anläggning med en körplåt

27 juli 2021 patrick pettersson

Har du någon gång kört ut på gräs med din bil? Och kanske till och med provat att göra det på ren jord? Då vet du hur däcken sjunker ner i marken och lämnar stora spår, som nästa gång kommer göra att däcken sjunker ner ännu mer. Tänk dig då hur det ser ut när du kör ut med en grävmaskin, hjullastare, mobilkran, lastbil eller något annat som är som flera personbilar i ett och samma fordon.  

Och det är precis det som du måste göra när du arbetar med någon typ av bygge eller anläggning. Du kommer under ganska lång tid behöva köra, och stå still, på mark som så sakteliga blir mer och mer porös och uppkörd. Som du nog förstår så finns det förstås knep att ta till, eftersom det dessutom är en typ av arbete där varje minut kostar stora pengar. Därför har man kommit på att lägga stora skivor av plåt, så kallad körplåt, att köra på.

Plåt som sprider ut vikten

Om du är ute på en is och den börjar gå sönder så ska du lägga dig ner. Det gör att din vikt fördelas och att den blir lägre på varje kvadratcentimeter av isen. Det är samma tanke bakom körplåtarna. Och det fungerar mycket bra. För när du fördelar vikten från maskinerna så sjunker varken de, eller körplåten, ner i marken på samma sätt som de annars gjort. Så kan man fortsätta arbeta även om det ösregnar och är mjukare mark.

Körplåtar finns i några olika tjocklekar och det går att få dem skräddarsydda vid behov. Man behöver också ha hål i dem för att kunna lyfta upp dem på enklast möjliga sätt, och även de kan man få skräddarsydda i en storlek och position som man önskar sig. De brukar gå att hyra eller att köpa.  

 

 

Fler nyheter