Jämför lån innan du ansöker för att få bästa möjliga villkor

14 februari 2022 Cecilia Olsson

editorial

När man ska ta ett lån så finns det några saker man bör tänka på. För att säkerställa att man får så bra villkor som möjligt så bör man jämföra lån mot varandra. Det är också viktigt att titta på alla delar i lånet, inte bara storleken på summan man kan få låna. Man måste läsa igenom noggrant och ta reda på hur mycket som ska betalas varje månad samt vad lånet kommer att kosta totalt inklusive ränta och avgifter. 

Vad händer om man inte betalar som man ska?

Risken med att ta ett lån som man egentligen inte har råd med är att man troligtvis kommer att hamna efter med betalningarna. Det kan finnas möjlighet att dra in på sådant man inte måste ha för att kunna betala av lånet, men det är inte speciellt roligt att behöva göra det. Alternativet är dock ännu värre, betalar man inte sina fakturor så kommer man få inkassokrav som i sin tur kan leda till att man hamnar hos Kronofogden. 

lån

Med betalningsanmärkningar (som man får då man inte betalar sina räkningar) blir det dessutom svårare att få nya lån, framförallt de lån som har de bästa villkoren. Hamnar man hos Kronofogden så kan man glömma att få några lån överhuvudtaget. 

Jämför och låna aldrig mer än vad som behövs

Ju sämre kreditvärdighet man har, desto högre ränta får man betala när man tar ett lån. Därför kan det vara bra att jämföra lån hos exempelvis https://www.swiftbanker.se/. Det är en portal som matchar långivare med låntagare och tar fram de bästa alternativen. Fördelen med det är att det bara görs en enda kreditupplysning istället för en ny kreditupplysning för varje ansökan man gör, vilket kan leda till att kreditvärdigheten blir sämre. Det absolut viktigaste är dock att man aldrig lånar mer än vad man verkligen behöver. 

Fler nyheter