Husmanskost – det vanliga blir exotiskt i Stockholm

12 februari 2022 jonas olsson

editorial

Det är inte längre helt lätt att hitta husmanskost i Stockholm. Många restauranger har goda, spännande och exotiska menyer med heta kryddor eller andra kulinariska upplevelser. Ibland kan det dock vara gott att smaka på något välbekant. Något man åt när man var liten eller när man varit utomlands.

Husmanskost innebär rejäl mat men behöver inte innebära dyra råvaror. Eftersom det är  enkla rätter krävs det att de tillagas med omsorg och att man bara använder de bästa råvarorna. Husmanskost handlar om den yrkesskicklighet som det innebär att locka fram goda smaker med enkla medel.

Det som utmärker husmanskosten är att det är enkel men hemlagad mat som innehåller alla de näringsämnen man behöver. Ursprungligen var det också fråga om att ta tillvara de lokala resurser som fanns att tillgå. Därför fanns exempelvis rätter med sill och strömming oftast i den husmanskost som serverades vid kusterna. 

 

Husmanskost Stockholm

 

Husmanskosten lever sig kvar och älskas av många

På restauranger som exempelvis https://www.restauranghubertus.se/ i Stockholm har man tagit vara på den traditionella husmanskostens recept och tagit dem till en ny nivå. Alla rätter lagas med hemmets omsorg och man väljer bara färska råvaror av högsta kvalitet.

Vill man sitta ner för en riktig lunch finns det alltid en varierad lunchmeny som också inkluderar vegetariska rätter. Under årets varmare månader är den vackra uteserveringen öppen, men vill man ta med sig maten hem eller till jobbet går det självklart också bra.

Under kvällstid finns en utökad meny med klassiska á la carte-rätter som exempelvis plankstek, schweizerschnitzel eller lammfilé, alla med valfritt tillbehör. Rätterna har liksom den enklare husmanskosten alla de kvalitéer som kännetecknar en god måltid och tillagas med samma omsorg och stolthet.

För att försäkra sig om ett bord för kvällen är det alltid bra att göra en reservation på nätet eller per telefon.

Fler nyheter