Hur väljer man fönster?

16 september 2021 jonas olsson

Med bra fönster behåller man värmen inne men stänger också ute hettan under sommaren. Att satsa på fönster med lågt u-värde är därför viktigt om man planerar att sätta in nya fönster. Självfallet spelar även utseendet roll men idag kan man få energisnåla fönster i alla möjliga modeller och profiler. När man väljer fönster ska man därför utgå från husets arkitektur och välja en modell som passar med den.

Det finns exempelvis nytillverkade allmogefönster med spröjs för äldre lantliga hus, men också klassiska flaggfönster för sekelskifteshus, och mycket mera. Man kan även specialbeställa fönster och få dem tillverkade i specifika mått och profiler. Detta kan vara särskilt bra för den som bygger nytt och i en mer unik arkitektur, men också för den som bor i ett riktigt gammalt hus där Fönster sällan är av standardmått.

 

 

Underhållsfria träfönster med aluminiumbeklädnad

Fönster kan vara gjorda i flera olika material, som exempelvis aluminium, PVC och trä. Att satsa på fönster helt i aluminium är en dålig idé då materialet isolerar dåligt. Men aluminium är underhållsfritt, och att välja träfönster som har en beklädnad av aluminium på utsidan är ett bättre alternativ. Då får man näst intill underhållsfria fönster men bibehåller träkänslan på insidan. Träfönster med aluminiumbeklädnad går att få i alla möjlig kulörer och går även att måla om ifall man skulle vilja byta färgsättning på fasaden.

Det är inte bara utseendet och u-värdet som har betydelse när man väljer nya fönster, utan självfallet också priset. Därför kan det vara bra att jämföra olika fönstertillverkare med varandra och ta in offerter från de som verkar vara mest intressanta. Men glöm inte bort att vissa fönster också behöver underhållas men har en längre livslängd än andra. Rätt fönster kan också hjälpa till att höja värdet på fastigheten och göra den lättare att sälja.

Fler nyheter