Hur man undviker tandläkarborren

22 juni 2019 jonas olsson
Hur man undviker tandläkarborren

Ingen tycker om att borra, inte ens tandläkare. Men ibland så finns det ingen annan utväg för dina stackars tänder. Du skulle tagit bättre hand om dem från första början. Det finns såklart många förebyggande saker du kan göra för att undvika hål i tänderna. På exempelvis https://www.glorident.se/ som är tandläkare i Järfälla kan du läsa om behandlingsprocesser och få råd om karies.

Var proaktiv! Undvik att hamna i tandläkarstolen med munnen full av hål. Här följer några av de vanligaste och viktigaste sakerna att tänka på för att undvika den fruktade borren.

 

En måltid i taget

Ett vanligt feltramp är att småäta mellan måltiderna. Folk blir hungriga under dagen och har inte ätit en ordentlig frukost eller lunch. Då är det lätt hänt att godis, smörgåsar eller frukt slinker ned utan att man tänker på det. Det här är en belastning för tänderna i långa loppet. Se till att börja dagen med en ordentlig frukost och att du äter lunch på ett bestämt klockslag varje dag. Planera dina måltider med jämna mellanrum så att du inte drabbas av plötsligt småätande. Många borstar också tänderna efter varje måltid, men behovet verkar variera från person till person. Vissa får lättare kariesangrepp än andra. Fråga din tandläkare hur ofta du behöver borsta.

Håll koll på tänderna!

Om du misstänker att du har hål i tänderna ska du genast uppsöka tandvård innan det förvärras. Men hur upptäcker man det så tidigt som möjligt? Några av de första symtomen är missfärgningar på tänderna. Fläckar och områden som mörknat. Även om det inte gör ont så är det här ett tydligt tecken på kariesbildning. Ilningar mellan tänderna är ett annat tecken. Om du håller bra koll på dina tänder så upptäcker du de här sakerna tidigt.

Är du ute i god tid kommer du ofta undan med en enkel tandpolering, eftersom hålet inte gått genom emaljen än.

Fler nyheter