Hjälp med brottmål i Göteborg

12 februari 2022 jonas olsson

editorial

Både den anklagade och offret behöver juridisk hjälp när ett ärende går till rättegång. Redan vid de inledande polisförhören kan en misstänkt gärningsman begära att få en advokat. Det finns advokater som är specialiserade inom brottmål, och de kan företräda dig som behöver det.

För offret kallas advokaten målsägarbiträde, och för den misstänkte är det försvarsadvokat som gäller. Märk väl att du får hjälp av advokaten oavsett om du är skyldig till en anklagelse eller inte. Den jurist som biträder dig ska inte döma, bara hjälpa dig med sin kunskap om lagen.

Rättssäkerheten är viktig

Du kanske funderar på varför lagen är så generös att man får en försvarare även om man är skyldig. Det handlar om rättssäkerhet i hela landet, för att alla ska få en rättvis bedömning. Brottmål i Göteborg behandlas likadant som brottmål i resten av landet, och du väljer helt enkelt en advokat i närheten.

Straffet ska också vara rimligt, så att det svenska rättssystemet utesluter skenrättegångar. Den advokat som företräder gärningsmannen försöker utverka ett så milt straff som möjligt. Advokaten ser till förmildrande omständigheter och försöker hålla nere belopp för skadestånd.

 

advokat

 

Brottsoffer får stöd

Den som är offer i en rättegång känner sig ofta utsatt och är kanske även hotad, och därför ska ett målsägarbiträde finnas med som känslomässigt stöd. Speciellt viktigt är det om det är barn som är utsatta, men även vid våld i hemmet mellan makar är hela livssituationen otrygg för offret. Det är viktigt att man har en trygg advokat vid sin sida genom hela processen.

Man kan behöva hjälp med läkarkontakter och intyg, och man behöver någon som kan kräva skadestånd och kompensation när man inte orkar prata själv. Ett överfall ger ett svårt trauma, och likadant är det med inbrott hos äldre människor. De kanske aldrig hämtar sig riktigt från chocken de har upplevt.

Fler nyheter