Håll lugnet i stressade situationer – oavsett om du är personlig assistent eller kör lastbil

29 juli 2021 Mikael Barani

Som så många gånger i livet har verkligheten en förmåga att hålla oss på tå. Det brukar vara så att just när man tror att det är dags att luta sig tillbaka så slår livet till med något som är helt oväntat.
I dessa lägen är det en superkraft att faktiskt kunna behålla sitt lugn och göra det bästa av situationen.

Kan du chilla när det går illa?

Denna egenskap är förstås något som är bra att ha i alla lägen – att kunna ta det lugnt när en stressande situation uppstår. Oavsett om du arbetar som personlig assistent eller lastbilschaufför gäller det att kunna hålla huvudet kallt i jobbiga situationer.

Framför allt brukar detta vara bra när man har ett arbete som direkt involverar andra människor. En persons stress tenderar nämligen att sprida sig och orsaka dominoeffekter i andras beteenden.
Jobbar man med maskiner och liknande tenderar det däremot att finnas en liten buffert där man kan hinna lösa saker utan att andra egentligen märker av något.

Det enda sättet att lära sig att ha is i magen är – tyvärr – att faktiskt råka ut för situationer som kräver att man har det.
Detta innebär att man kanske kommer att misslyckas, en eller flera gånger, vilket är helt okej. Det är nämligen genom att misslyckas som vi också lär oss hur vi ska göra nästa gång.

Om vi därför hela tiden siktar på att bli en procent bättre, varje dag, i det vi gör kommer vi med tiden att bli riktiga fullblodsproffs.
Det gäller att komma ihåg att även de allra bästa gör misstag ibland. Det gäller att vara ödmjuk inför detta och inse att det bästa som man ibland kan göra är att ta sitt ansvar och be om hjälp.
För vi är inte starkare än de människor som vi har omkring oss.

Fler nyheter