Gasol underlättar campinglivet

29 juli 2020 william eriksson

Gasol lämpar sig utmärkt i husvagnen, till utegrillen eller som extra uppvärmning när det är kallt. Men det är ett bränsle som ska hanteras med viss försiktighet. Egentligen är gasolen luktfri men för att man ska upptäcka om den läcker ut har man tillsatt en speciell lukt som är svår att ignorera. Gasol är inte giftigt men om det läcker ut i stora mängder i ett slutet rum kan den tränga undan syret. Drabbas man av läckage är det oftast själva gasolapparaten eller slangen som det är fel på och sällan gasoltuben. Vid bränder med gasol är det vanligt att man haft grillen eller gasspisen för nära något lättantändligt material.

 

Viktiga säkerhetsföreskrifter

Ett vanligt fel som många gör hemma är att de placerar gasolbehållaren i skåpet under grillen. Det ska man inte göra då det i värsta fall kan leda till en explosionsartad brand. Placera istället gasbehållaren så långt ifrån grillen som möjligt. Låt heller aldrig gasolbehållaren stå i direkt solljus då den inte tycker om värme. Vid höga temperaturer ökar trycket på gasolbehållaren som av säkerhetsskäl börjar släppa ut gasol för att lätta på trycket i behållaren. Att även med jämna mellanrum kontrollera så att slangen mellan gasolbehållaren och grillen är hel är viktigt. Skulle slangen spricka kan det leda till en explosion. 

 

Få hjälp att på ett säkert sätt installera och kontrollera gasutrustningen

Ett enkelt test man kan göra för att kontrollera att slangen till gasolbehållaren är hel är att pensla den med en blandning av diskmedel och vatten. Skulle slangen ha skador och läckage kommer det att uppstå bubblor när man öppnar gasvredet. Är man det minsta osäker på hur man kontrollerar sin gasolutrustning eller på ett säkert sätt installerar gasolbehållaren kan man be sin leverantör av gasol om hjälp. De flesta leverantörer av gasol erbjuder dessutom hemleverans.

Fler nyheter