Elektriker – För säker hantering och installation av el

26 augusti 2019 jonas olsson
Elektriker - För säker hantering och installation av el

När det kommer till elektricitet och el är det inte bara klokt utan också lagstadgat att det ska överlämnas till proffsen om något ska installeras eller lagas. Så om du vill dra in el i förrådet eller på vinden, installera golvvärme eller byta ut ett ojordat vägguttag till jordat uttag måste du anlita en elektriker. 

 

Farligt att handskas med el som outbildad

Det finns ett fåtal saker man får göra själv när det kommer till el, men endast om man vet vad man sysslar med. Exempel på saker man får göra utan elektrikerutbildning är att byta glödlampor och byta fasta strömbrytare och vägguttag. Men det är mycket viktigt att vara försiktig och se till att ha ett säkerhetstänk under processen om man väljer att göra det själv. 

 

Att handskas med el kan innebära stora säkerhetsrisker och det är därför det är viktigt att det utförs av någon som är utbildad och vet hur man handskas med elektricitet på ett säkert sätt. För att få kalla sig för elektriker måste man ha genomgått en utbildning. Antingen via el -och energiprogrammet på gymnasiet eller via en yrkesutbildning på en yrkeshögskola. Efter utbildningen bör man genomgå en lärlingstid. Efter avslutad utbildning och lärlingstid får man ett certifikat utfärdat av Elbranschens centrala yrkesnämnd som intygar att man är utbildad elektriker. 

 

Hitta elektriker

Det kan kännas lite klurigt att veta vilken elektriker som man ska anlita. Ett första steg kan vara att söka på internet efter elektriker plus din stad och leta runt bland de sökresultat som kommer upp. Förhoppningsvis hittar du någon där som känns bra och passande för dina önskemål. Det finns både större och mindre firmor inom branschen. 

Om du letar efter en elektriker i Leksand är kanske Saras Elservice för dig. De har mångårig erfarenhet och stor kompetens inom el. Utöver installationer och andra elarbeten genomför de även elbesiktningar. Läs mer här: https://www.saraselservice.se/

Fler nyheter