Att hitta en jurist

17 juli 2019 jonas olsson
Att hitta en jurist

Att hitta en jurist behöver inte vara speciellt svårt. De flesta stora eller medelstora svenska städer har egna advokatbyråer där jurister arbetar. Bor du lite längre bort i en glesbygd kan du behöva åka till den närmaste staden för att få träffa en jurist.

Vad kan egentligen en jurist göra för dig? Svaret är mycket. En jurist kan hjälpa vid en familjetvist eller om du behöver juridisk rådgivning kring fastigheter och bostäder. 

Om du har behov av rättslig hjälp bör du hitta en jurist nära dig och boka en tid för konsultation.

 

En advokat eller en jurist?

Man kan lätt ställa sig frågan vad det är för skillnad mellan en advokat eller jurist. Båda arbetar med rättsliga frågor och verkar i enlighet med svensk lagstiftning.

En jurist likt en advokat är en person som tagit examen från Juristprogrammet. Det kluriga med benämningen är att alla kan kalla sig för jurister. Det är alltså inte ett legitimationsyrke. Normalt förutsätts det dock att man har relevant kompetens för att kunna erbjuda trovärdig konsultation och rättslig hjälp.

En advokat är en person som blivit antagen och beviljad som medlem i Advokatsamfundet. En jurist kan bli advokat efter att ha arbetat vid en advokatbyrå i minst 3 år. Sedan gäller det att ansöka om medlemskap i advokatsamfundet. Blir man beviljad kan man sedan bära titeln advokat med stolthet.

 

När du behöver hjälp

Om du behöver en jurist i Sölvesborg kan du vara lugn då det finns flera olika advokatbyråer att välja mellan. Detsamma gäller för de flesta andra svenska städer. 

Det finns jurister som fördjupat sina kunskaper inom olika rättsliga områden. Några vanliga inriktningar är fastighetsrätt, företagsjuridik, bostadsrättsjuridik och familjerätt.

Som du ser täcker juristerna de flesta delarna i ens vardagsliv och händer det att man hamnar i en rättstvist eller behöver juridisk rådgivning kan man lugnt söka kvalificerad hjälp.

Fler nyheter