Konsten att välja rätt luftvärmepump

01 juli 2019 jonas olsson
Konsten att välja rätt luftvärmepump

Välja rätt luftvärmepump kan vara svårt. Det är lätt att gå på den billigaste men en luftvärmepump är en investering och ska passa för vintertemperaturerna där du bor. En för klen pump kommer inte klara av när graderna sjunker vilket gör att den billiga luftvärmepumpen blir en dyr prydnad. Det är inte bara den genomsnittliga kylan som avgör utan även vilken typ av bostad du har. Här får du en liten guide om luftvärmepumpar. 

 

Tre sorters luftvärmepumpar

  • Luft-vatten-värmepump tar in luft utifrån och värmer upp vatten som sen kan användas ihop med ett vattenburet värmesystem genom att den värmer upp vattnet i systemet. Denna typ passar bäst för de som bor i Syd- eller Mellansverige. För den som letar värmepumpar i Växjö finns http://www.kylochmaskin.se som har ett bra utbud av pumpar.
  • Luft-luft-värmepump passar den som har en öppen planlösning då den kräver att luften ska kunna cirkulera på ett bra sätt i huset. Den sortens pump kallas även komfortpump och kräver inte allt för stor investering. Luft-luft passar när det inte är alltför kallt ute.
  • Frånluftspump är en typ av luftvärmepump som tar luft från husets egna ventilationssystem. Den fungerar så att den återvinner den värme som släpps ut från ditt hus och kan även användas till att värma upp vatten. Denna sorts luftvärmepump kräver att du har ett fläktsystem kopplat och inte bara självdrag.

Glöm inte att luftvärmepumpen kan kyla

En bra luftvärmepump kommer ge dig värme många år, men kanske även ge dig svalka på sommaren. Det finns idag många pumpar som även kan kyla på sommaren. Det kan vara bra att tänka på att somrarna kommer bli varmare och då kan det vara skönt med en luftvärmepump som även kyler. Prata med en bra firma och de kommer att hjälpa dig att hitta den perfekta pumpen som passar till just ditt hem.

Fler nyheter